Denne hjemmesider er ikke længere understøttet i Internet Explorer.
Venligst åben siden i Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller Safari.
Kan vi hjælpe?
7015 3232
Besøg de fire rundkirker, når I besøger Bornholm
Besøg en eller flere af Bornholms fire rundkirker og lær hvordan Bornholm, og kirkerne, har haft en vigtig del i Danmarkshistorien. Læs mere om de fire bornholmske rundkirker, som alle har forskellige historier og kendetegn.

Bliv rundtosset med rundkirkerne på Bornholm

Ingen tur går til Bornholm uden at lægge vejen forbi en eller flere af rundkirkerne, der er en vigtig del af Danmarkshistorien, når I tager på ferie til Solskinsøen. Fire ud af Danmarks syv rundkirker ligger på Bornholm, så det er oplagt at besøge alle fire rundkirker, når I besøger ferieøen. 

Rundkirkerne på Bornholm er karakteristiske, da de er bygget som kombinerede kirker og forsvarsværker. Der venter jer en masse spændende historier om rundkirkerne, når I besøger en eller flere af Bornholms rundtossede kirker. 

Dagens runde udfordring:

  • Hvor mange gange kan du gå rundt om midterpillen i rundkirken på 2 minutter, før du bliver så rundtosset, at du må give op? Se hvem i familien, der vinder!

Rundkirker-gåder for de rundtossede

  • I hvilken af de bornholmske rundkirker prædiker præsten ALTID højst? 
  • Hvordan siger man rundkirke på bornholmsk? Og på Rønna-fint?

(Få svarene nederst på siden)

Læs mere om de fire bornholmske rundkirker (og måske også en femte!), som alle har forskellige historier og kendetegn, nedenfor.


Ny Kirke - Nyker Rundkirke

Besøg Nyker Rundkirke, som menes at være opført i 1200-tallet, og er den yngste og mindste af Bornholms fire rundkirker. I midten af Nyker Rundkirke er en kraftig søjle rigt dekoreret med bornholmske kalkmalerier fra flere forskellige perioder. 

Prædikestolen, et timeglas over prædikestolen, døbefont, lysekrone og de mange dele i klokketårnet gør Nyker Rundkirke et besøg værd, når I besøger Bornholm. 

Adresse: Nyker, Ellebyvej 1A, 3700 Rønne

Nylars Kirke - Nylars Rundkirke

Nylars Rundkirke bestemmes til at være opført i år 1160, og er Bornholms bedst bevarede kirke. Nylars Rundkirke er Bornholms sydligste Kirke, og kirken vidner mere end de andre kirker på Bornholm om en fortid som forsvarsværk, altså en konstruktion som skulle støtte et militært formål. 

Nylars Rundkirke huser to af Bornholms i alt 40 runesten og kirken er dekoreret med kalkmalerier, som viser skabelses- og syndefaldsberetningen i 7 optrin, hvor det sidste optrin desværre er gået tabt. 

En masse historie og kultur venter på besøg i Nylars Rundkirke. 

Adresse: Nylars, Kirkevej 10K, 3720 Aakirkeby

Ols Kirke - Olsker Rundkirke

Olsker Rundkirke er Bornholms mest elegante og med sine 28 meter, også højeste rundkirke. Når I besøger kirken er det tydeligt at se, hvordan kirken har været en del af det brystværn, der omgav kirkens oprindeligt false tag. I alt kan ni skyttegab findes på Olsker Rundkirke. 

Kirken er dateret til, at være ombygget senest i år 1900-tallet, hvor altertavlen blandt andet er blevet udskiftet. En masse historie og kultur venter på jer, når I besøger Olsker Rundkirke. Kirken er åben for besøgende, når der ikke er kirkelige handlinger i kirken. 

Adresse: Olsker, Lindesgårdsvej 1, 3770 Allinge
Bornholms 5. rundekirke - den skæve

Oplev også den kontroversielle og skæve rundkørsel i Rønne, skabt af kunstnerduoen Randi Jørgensen og Katrine Malinowsky. Den førte til stor debat og protestgrupper på klippeøen, da et lindetræ måtte lade livet for skæv rundkørsel-kunst til 1,25 mio. kr.!

Bornholmere tog det meget ilde op og gjorde alt for at beskytte træet, indtil kommunens folk fældede det i en sen nattetime! Det resulterede i yderligere protester og endda hærværk mod det nye kunstværk.

Så vil I opleve en kunstnerisk rundkirke, hvor det hele gik skævt, så skal I lægge vejen her forbi.

Adresse: Vibegårds Runddel, 3700 Rønne

Østerlars Kirke - Østerlars Rundkirke

Hele Danmarks største rundkirke, er Østerlars Rundkirke beliggende på Bornholm. Som Danmarks største rundkirke, har Østerlars Rundkirke årligt cirka 120.000 gæster, hvilket også gør kirken til at være blandt Bornholms største seværdigheder. 

Kirken er også kendt fordi nogen hævder, at Østerlars Rundkirke indgår som en central del af teorien om sammenhængen mellem de franske tempelridderes orden og de bornholmske middelalderkirkers placering. 

Kirken er åben for besøgende, når der ikke er kirkelige handlinger, og for et symbolsk beløb kan I komme ind i selve kirken og op under taget. 

Adresse: Vietsvej 25, 3760 Gudhjem

Historien om Rundkirkerne

Alle fire rundkirker på Bornholm er bygget i Højmiddelalderen omkring år 1100-1200. På dette tidspunkt var både kirken og kongemagten stærke i samfundet, hvilket skabte en del alvorlige uenigheder om, hvem der skulle bestemme i landet. Paven i Rom, hans folk i kirken eller landets Konge?

Fire ud af i alt syv rundkirker i Danmark ligger på Bornholm. Den karakteristiske arkitektur skyldes tanken om, at bygningen skulle fungere som halvt kirke og halvt fæstning. Som navnet "Rundkirke" afslører, er alle fire kirker runde. Kirkerne er blevet bygget på denne måde, for at kunne bruges som forsvarsværk. Med en rund bygning har det været muligt at kunne holde øje og forsvare sig, uden nogle blinde vinkler. 

Placeringen af Rundkirkerne

Som Danmarks mest østlige punkt har Bornholm været knudepunkt for handelsvejene i Østersøen. Det menes, at rundkirkerne på Øen har haft del i denne magt, grundet deres placeringer på øen, hvorfra man har haft frit udsyn ti vandet næsten hele vejen rundt om øen. 

Besøg Bornholms Rundkirker

Selvom rundkirkerne er bygget i samme periode, er kirkerne meget forskellige. Det er spændende at sammenligne de fire kirker og med bil, kan I nemt komme rundt på Bornholm og besøge de fire rundkirker. Samtidig er der god tid til, at nyde de smukke udsigter, når I kører i det skønne bornholmske landskab. I kan selvfølgelig køre rundt og besøge rundkirkerne, men er I til aktiv ferie, er det også oplagt at besøge dem alle på cykel.

Er I friske, er det faktisk også muligt at nå rundt til de fire rundkirker på bare en enkelt dag på cykel. Hold hyggelige pauser på vejen og spis en god frokost på en restaurant i en af Bornholms hyggelige byer, I møder undervejs. 

Ud over rundkirkerne, finder der mange flere attraktioner og seværdigheder på Bornholm.

Svarene på gåderne om rundkirkerne

Svaret på 1. gåde om, hvor præsten ALTID prædiker højest:

  • I Ols kirke, som ligger 111 m.o.h. og dermed er Danmarks 12. højest beliggende kirke

Svaret på 2. gade om, hvordan man siger rundkirke:

  • På bornholmsk: [Ruinnj-Tjærkka]
  • Og dem, der bor i Rønne og taler "Rønna-fint": [Rung-Kærka]